De-a lungul timpului, Creasta Picaturii cu-ale sale “Picaturi” a constituit o atractie pentru alpinisti. Personal, citind in ghidul Cristea si analizand schitele Kargel, am cautat sa ajung sa parcurg acest traseu. Asadar, cu cartea in rucsac, insotit de cativa coechipieri cu aceeasi dorinta de cunoastere (grupul “Nucleul” al celor trei baieti), am abordat mai intai traseul inspre Varful Picatura. Cu greaua coarda Libero de 14mm, pitoane, cateva bucle si carabiniere, am redescoperit pas cu pas tainele Picaturii. Mai intai Valcelul, apoi Grota, Hornul cu Zade, Fisura de sub Fereastra. Cautam, urcam cat puteam, reveneam altadata sa continuam traseul. De cateva ori ploaia cu fulgere ne-a alungat din traseu…
Si totusi tenacitatea si dorinta noastra ne-au fost rasplatite prin atingerea Varfului Picatura, apoi prin parcurgerea integrala a Crestei Picaturii. De atunci am mai revenit in traseu, urcand pe Varf sau parcurgand Creasta pe portiuni sau integral, vara, dar si iarna. De fiecare data cand ajung in zona Varfului Picatura, privind anumite pitoane ma gandesc la regretatul Nicu Comanescu – artizanul principal al acestui traseu.
Varful si Creasta Picaturii reprezinta un traseu alpin inscris pe o fila de istorie pe care fiecare alpinist trebuie s-o aiba in memorie.
Mihail Cernat
Videomontaj Creasta Picaturii (click)
Album foto Creasta Picaturii (click)
Articol Varful si Creasta Picaturii (click)