Facebook, aceasta noua forma de interactionare umana. Imagini, texte, orice vrei si ce nu vrei! Dar parca imaginile sunt baza facebook-ului. Si numele i-o spune! Fiecare dintre noi a postat cate ceva, cate o fotografie sau albume intregi, dupa cum a considerat. Cu propria imagine, cu un peisaj frumos, cu ceva emotionant sau cu ceva impresionant. Sau cu altceva. In fond de aia e facebook ! Pentru toata lumea.
Trebuie insa evidentiate “vedetele”. “Vedetele-cu-poze”. Aceste personaje pun poze peste poze pe respectiva platforma. Am spus “poze”, nu fotografii. Fiindca e o diferenta! Vedetele astea sunt uni-sex. Si fete, si baieti, chiar daca substantivul vedeta este de genul feminin. Caracteristica lor principala este numarul de poze cu propria imagine. Daca se poate si intr-o ipostaza cat mai iesita din comun. Ma voi referi la pozele cu vedetele din lumea montana. Pozitii cat mai dificile, echipamente sofisticate, figuri crispate, s.a. Mai ceva ca-n Vertical limit ! Apoi publicul (de regula cunoscutii lor): aprecieri, comentarii la mishto (dar cu un substrat evident de superioritate), laude, aplauze. Bun! Insa de ce nu ii aplauda si (sau mai ales) pe cei care au facut poza ? In fond ei au depus efortul. Si daca ne referim la un traseu alpin in care vedeta e second (se vede dupa pozitia corzii) atunci cel care a facut poza era si in postura de cap de coarda. Ceea ce nu e simplu. Cam nimeni nu se gandeste la cei din spatele aparatului foto care realizeaza efectiv poza vedetei. Desi ei sunt artizanii. Nu! Toata lumea aplauda vedetele din poze. Sa zicem ca privitorii se axeaza pe imagine (nu o zic ca si circumstanta). Vedetele insa, ar putea ca dupa sarja de aplauze publice primite, sa aiba decenta sa evidentieze si pe cel care le-a pozat. Un “multumesc” adresat fotografului n-ar strica! (dar cred ca deja e prea mult !) Educatia se va remarca si in acest caz: vedeta se va umfla in pene pe piedestalul de paie pe care a fost ridicata si fotograful ramane pierdut undeva in umbra.
Cu siguranta de pe piedestal, lumea se vede altfel.
Si apoi ne mai miram de non-valori pozate ce ne sufoca la tot pasu’ …
Mihail Cernat
S-ar putea sa ma insel, dar mie feisbucul mi se pare o porcarie. Daca vreau fotografii atunci urmaresc situri de profil. Nu m-au incantat niciodata ceasul cu vasle, aparate treispe intr-unul si asa mai departe. Ca parca asta face feisbucul…. sau „socializare” ?!
Este o porcarie (dupa cum zici) cata vreme prin acest mijloc se propaga intr-o masura semnificativa (as zice chiar foarte mare) imagini ce reflecta atitudini (sub)mediocre…
Solutii ?
Aici e mai complicat !
Gradul de cultura si educatia sigur au o pondere importanta!
La solutii e adevarat. E mai complicat. Nu putem sa ne adaptam la viteza cu care suntem bombardati de noutatile din lumea internetului si a tehnologiei. Educatia clar se incepe de acasa dar si din scoli. Probabil o abordare mai agresiva, mai directa in scoli a organizatiilor pt tineri ar avea un impact bun (cercetasii de exemplu). Dar „like”-ul e la mare cautare. E un „ascunzis” psihologic din lumea reala.
Perfect de acord !
Educatia clar, de-acasa si din anii de scoala-liceu. Dupa aia fiecare se canalizeaza pe un domeniu, fapt care nu mai tine de educatie.
Bine zis cu „like”-ul !
Mi-a placut !