Everest _ evocare (part II)

In continuarea articolului precedent, in care evocam pe alpinistii care au participat la expeditiile britanice din 1953 si 1924, dar si pe cei din expeditiile elvetiene din 1952, doresc sa aduc in lumina si alte expeditii in care alpinisti si oameni tenace au reusit sa atinga Varful Everest din Himalaya. Everest _ evocare 2 _blog 01 anul 1956 – o expeditie elvetiana aduce „revansa” Everest _ evocare 2 _blog 02 Patru alpinisti elvetieni urca pe Vf Everest. Totodata se realizeaza prima ascensiune pe Vf Lhotse. Deci doua varfuri de peste 8000m intr-o singura expeditie.

anul 1960 – expeditie chineza pe Creasta Nordica (integrata in teritoriul acestei tari). Everest _ evocare 2 _blog 03 Oficialitatile chineze au afirmat ca s-a atins varful Everest la miezul noptii, fara insa a prezenta vreo dovada elocventa (ultima fotografie fiind inainte de „pasul 2”). Everest _ evocare 2 _blog 04 Practic este o controversa privind reusita acestei expeditii.

anul 1963 – expeditie americana Everest _ evocare 2 _blog 05 Alpinistii Tom Hornbein si Willi Unsoeld reusesc prima ascensiune pe Creasta Vestica, atingand Varful Everest. Everest _ evocare 2 _blog 06 Everest _ evocare 2 _blog 07 Totodata au coborat pe ruta sudica, realizand astfel o performanta deosebita. Everest _ evocare 2 _blog 08 Alti coechipieri din expeditie au reusit la randul lor sa urce pe Varf pe ruta sudica.

anul 1975 – expeditie japoneza Junko Tabei ce facea parte dintr-o expeditie integral feminina, Everest _ evocare 2 _blog 09 reuseste sa urce pe Varful Everest. Este prima femeie din lume care atinge acest Varf.

anul 1978 – ascensiune fara oxigen suplimentar Everest _ evocare 2 _blog 10 Alpinistii Reinhold Messner si Peter Habeler reusesc sa atinga Varful Everest fara oxigen suplimentar. Everest _ evocare 2 _blog 11 Se deschide astfel calea unei noi abordari a Varfului.

anul 1979 – expeditia yugoslava Everest _ evocare 2 _blog 12 Se deschide o noua ruta, parcurgandu-se integral pe Creasta Vestica. Traseul porneste de mai jos fata de ruta americana, apoi nu se intra in Culoarul Hornbein, ci se mentine parcursul direct pe creasta. Everest _ evocare 2 _blog 13 Pasaje de dificultati alpine destul de mari, care combinate si cu altitudinea conduc la realizarea unui traseu foarte greu deschis de alpinistii yugoslavi.

anul 1980 februarie – expeditia poloneza de iarna Everest _ evocare 2 _blog 14 Alpinistii polonezi reusesc sa urce primul varf de 8000 m pe timp de iarna. Si cel mai inalt – Everest. O performanta notabila !

anul 1980 august – ascensiune solo fara oxigen Everest _ evocare 2 _blog 15 Alpinistul Reinhold Messner urca singur si fara oxigen, pe o noua ruta nordica, reusind sa atinga Varful Everest.

anul 1996 – dezastrul de pe Everest Everest _ evocare 2 _blog 16 Din cauze incomplet elucidate (posibile fenomene rare) mai multi oameni aflati in ascensiune in zona somitala a Everestului, isi pierd viata. Jon Krakauer scrie pe aceasta tema, cartea „Into Thin Air”.

La Aniversarea de 50 ani de la prima ascensiune reusita si confirmata a lui Hillary si Tenzing, fiii acestora Peter Hillary si Jamling Norgay, precum si Brent Bishop, fiul alpinistului american Barry Bishop (membru al expeditiei americane din 1963) Everest _ evocare 2 _blog 17 iau parte la ascensiunea aniversara pe Everest. Este realizata astfel o continuitate a contributiei alpinistilor care au urcat prima data pe Everest.

Articolul face o succinta trecere in revista a unor ascensiuni remarcabile pe Everest, mai existand multe nume cu rezonanta ce nu au fost mentionate (fara insa a fi uitate !). Everest _ evocare 2 _blog 18 In principal, fiecare ascensiune, fiecare om care a pasit pe Varf sau a incercat sa-l atinga, constituie in sine un moment de glorie si de destin.

Colectia de imagini a acestui articol

Mihail Cernat

Publicitate

Despre mihaicernat

pasionat de munte
Acest articol a fost publicat în concept și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Everest _ evocare (part II)

 1. veteranul1 zice:

  Un material care se impune. Poate vei continua si cu realizarile romanilor.

  • mihaicernat zice:

   Eu am cautat sa punctez expeditiile si oamenii care au contribuit in mod remarcabil la istoria ascensiunilor pe Everest. Desigur ca tema poate fi dezvoltata pe larg, adaugand si alte nume si expeditii. Fiecare reprezinta ceva !

   In privinta ascensiunilor romanesti pe Everest, ma gandesc la un material (desi stau putin in expectativa, tinand cont de anumite aspecte).

 2. Adriana zice:

  Foarte impunator si frumos acest articol. Informatii bine prezentare si concis. Felicitari si la cat mai multe articole.

  • mihaicernat zice:

   Multumesc de aprecieri !

   Am cautat sa scriu strict la obiectul fiecarei expeditii mentionate. Ar fi fost multe de zis, la fiecare expeditie in parte.
   Insa am adus in lumina expeditii mult prea putin mediatizate comparativ cu eforturile si realizarile alpinistilor ce i-au avut protagonisti.

   Un gand plin de respect acelor Oameni !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s