Creasta Vartopel – Arpasel vest_est

Creasta Vartopel-Arpasel se afla in Masivul Fagaras, constituindu-se intr-un frumos traseu de alpinism, cotat pe sensul est-vest cu grad 3A, iar vest-est cu grad 4A. In ultima vreme asigurarile din traseu pe sensul est-vest s-au inmultit, precum si dificultatile ce trebuiesc depasite fiind mai putin dificile comparativ cu alte trasee de alpinism de acelasi grad, conduc la aprecierea prin care cotatia traseului este mai scazuta fata de cea data. Creasta in sine prezinta peisaje deosebite, aeriene pe alocuri, cu frumuseti aparte.

Albumul foto cu imagini mai multe si mai mari

La finalul articolului sunt mai multe conexiuni spre albume foto panoramice si montaje video, de pe parcursul traseului.

Sambata 17 sept 2011 „debarcam” in zona Capra: Mihai, Andreea, Dorin, Irina, Felix, cu intentiile ca echipa MAC sa abordeze Creasta Vartopel-Arpasel de la vest catre est, iar echipa celorlalti trei colegi sa mearga pe acelasi traseu, dar de la est spre vest.

Duminica dimineata eu si Andreea (MAC) pornim prin Caldarea Fundu Caprei,   admirand undeva Acul Revolver,  indreptandu-ne spre Portita Arpaselului (acel Mare V).  Odata ajunsi chiar in sa, ne echipam analizand totodata parcursul in peretele Vf Portitei. Bate vantul destul de tare si e cam rece. Incep sa ma catar cu atentie, mai ales ca zona e cam friabila. ( videomontaj cu catararea Santinelei Portitei Arpaselului ) La surplomba regrupez.

Dupa ce vine si Andreea, pornesc din nou, initial intr-o traversare aeriana spre dreapta, apoi direct in sus pe o muchie.

Ajung in locul unde se face rapelul lung pe sensul dinspre est. Regrupez. Andreea a abordat varianta prin diedrul direct peste surplomba (in stanga-sus); soseste si ea, cu parul in vant !  Admiram Vf Capra si Vf Vanatoarea lui Buteanu.  Pornim spre est abordand un prim tanc, dupa care se zaresc varfuri din traseu (Adam, Urechile, Turnul Vartopel). Continuam sa mergem pe creasta aeriana, uneori ingusta, privind la Creasta Albotei si la celelalte frumuseti din zona.  Ne apropiem de Urechea Vestica a Iepurelui. La baza acesteia, Andreea incepe sa se catere ( videomontajul catararii Andreei pe Urechea de Iepure vestica) . Regrupeaza pe un umar al Urechii Vestice. Negurile aduse de vant sunt tot mai dese. Andreea porneste catararea pe creasta, in timp ce ne intersectam cu cealalta echipa ce venea dinspre est (aici ei rapeland).  Urc si eu ( videomontajul catararii lui Mihai pe Urechea de Iepure vestica) dupa care regrupam pe Urechea Vestica. Negurile si vantul sunt mai intense…  Urmeaza catararea pe Urechea Estica a Iepurelui, in care Andreea porneste din nou cap. Pasajul se prezinta sub forma unui diedru cu o zona usor surplombata (exista 3 spituri pe toata lungimea de coarda). videomontajul catararii Andreei pe Urechea de Iepure estica. Regrupam pe Urechea de Iepure Estica. Printre neguri distingem Vf Paraul lui Adam.  Rapelam de pe Urechea Estica  admirand ce avem de parcurs in continuare: Vf Paraul lui Adam  Vf Fantana si Turnul Vartopel.  S-a mai limpezit! Trecem pe langa Obeliscul Arpaselului,  urcand apoi pe Vf Paraul lui Adam. Privim in urma (spre vest) la Creasta Arpaselului,  apoi in fata la Vf Fantana si Vartopel.  In stanga, Creasta Albotei se infatiseaza frumos.  Urcam pe Vf Fantana, de unde descataram.  Urmeaza urcusul pe Vf Turnul Vartopel, pe care facem un mic popas.  Creasta Arpaselului se contureaza impunator, strajuita in fundal de varfurile Capra si Vanatoarea lui Buteanu. In continuare Creasta Vartopelului este destul de ingusta, aeriana si lunga.  Coboram cu grija, pe creasta uneori sub forma de lamele de piatra, in Cetatea Vartopelului.  Inspre vest admiram peisajele Arpaselului si Vartopelului. Creasta se mai domoleste, MAC-ii relaxandu-se pe un tapsan inierbat. Incet-incet, privind la ceea ce strabatusem,  coboram, avand in fata portiunea de creasta „La Trei Pasi de M…”.  Ne imbratisam bucurosi la Fereastra Zmeilor! Coborand cca o jumatate de ora, ajungem la refugiul Fereastra Zmeilor.  Admiram semeata Creasta Vartopel-Arpasel.  Dupa un timp apar si ceilalti colegi la refugiu. In timp ce coboram spre Transfagarasan, priveam deseori la Creasta Vartopel-Arpasel,  gandindu-ma la traseul pe care tocmai il parcursesem alaturi de Andreea, in Imparatia Fagarasului.

album foto Creasta Vartopel-Arpasel vest-est

album foto panoramice Creasta Vartopel-Arpasel vest-est

videomontaj catararea Santinelei Portitei Arpaselului

videomontaj catararea Andreei pe Urechea de Iepure vestica

videomontaj catararea lui Mihai pe Urechea de Iepure vestica

videomontaj catararea Andreei pe Ureche de Iepure estica

Post Scriptuum: Cu o seara inainte, camaradul Dorin explicita notiuni de rapel in refugiul Fereastra Zmeilor ( videomontaj ) . Despre rapel, mai ales cel din Portita Arpaselului, ne amintim peste ani (desigur, in mod placut!).

Colectia foto a acestui articol

Mihail si Andreea – MAC

Exista o facilitate de a urmari toate activitatile de pe acest blog (postari de noi jurnale, stiri, etc) prin inscrierea Dvs in casuta din dreapta-jos a paginii blogului („Follow„) .

Publicitate

Despre mihaicernat

pasionat de munte
Acest articol a fost publicat în Alpinism, alpinism_de_stanca, articol_montan și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Creasta Vartopel – Arpasel vest_est

  1. Eugen Popescu zice:

    Foarte frumos. N-am facut-o vara, mi-ar fi placut sa fiu si eu acolo cu voi pe o vreme asa de frumoasa.

  2. Alex Baran zice:

    Bravo amandurora!Foarte frumoase pozele!Felicitari!

  3. Costel zice:

    Nu sunt alpinist dar e un traseu fascinant cred , mai ales ca nu odata m-am uitat la aceasta creasta ori disnspre Vanatoara lui Buteanu ori dinspre Arpas. Frumos si felicitari MAC-ilor.!

  4. viesparul zice:

    deosebit de frumoase peisajele! felicitari amandorura!

  5. Florin Mihai zice:

    Foarte frumos.
    Spectaculoas traseu surprins si in imagini.
    Felicitari ! si la mai multe.

  6. Laurentiu Tarcomnicu zice:

    Mi-a facut placere sa revad acele locuri prin imaginile pe blogul tau!
    Multa bafta in continuare!

  7. mihaicernat zice:

    Ma bucur ca te-ai delectat !
    Multumesc !
    Numai bine !

  8. sorin bezdedeanu zice:

    Sincere multumiri si felicitari pt. material din partea unui „non-alpinist” care e si el fascinat de Creasta Arpaselului. Drumuri cu soare!

  9. Liviu Enache zice:

    Excelent, felicitari!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s