Muchia Bondarului

Dupa autori consacrati, unul din cele mai atractive trasee din Piatra Craiului, Muchia Bondarului este considerata cea mai frumoasa muchie, ingusta si verticala, cu escalada libera in exclusivitate.  Sambata 20 august 2011. Eu si Andreea pornim spre intrarea in Canionul Cioranga Mare sa abordam traseul de alpinism Muchia Bondarului. Vremea se anunta buna, Soare, insa cam racoare. Ulterior, pe Muchie ne-a cam vantuit.
Asadar, de la Cabana Ascunsa mergem pe Braul Cioranga spre Canionul omonim. La intrarea in Canionul Cioranga Mare,  dupa o privire atenta asupra Peretelui Canionului Cioranga Mare  (cu ale sale Lespezile Lirei), ne echipam si abordam traseul de alpinism Muchia Bondarului. Acesta este cotat cu gradul 4B, desfasurandu-se pe 6 LC.
Initial (LC1) se urca un fel de horn  pana la o zona cu vegetatie si arbori. De acolo ne indreptam spre dreapta-ascendent pe un scoc pietros pe care mai desfasuram inca doua lungimi (LC2, LC3),  regrupand intr-o branitza cu vegetatie dispusa catre dreapta crestei.  Din aceasta zona se contureaza foarte clar Muchia Bondarului, ingusta si aeriana, apoi peretele cu Lespezile Lirei,  iar in dreapta vedem Canionul Cioranga. Abordam traseul pe Muchia Bondarului (propriu-zisa) in care LC4 si LC5 sunt cele mai delicate, existand si pasi „de artificial”.  Asadar LC 4  urmand regruparea intr-o seuta,  cam singurul loc adecvat in acest sens. Admiram Muchia Bondarului   precum si Canionul Cioranga Mare.  Inca o fotografie in regrupare,  apoi continuam traseul. Pe parcursul LC 5  evidentiez o zona spalata ce se abordeaza la aderentza,  un pasaj surplombant  si o zona mai friabila, dupa care se iese dupa un tzanc.  De acolo inclinarea muchiei se mai domoleste, conducand dupa inca o lungime (LC 6) la finalul traseului, intr-o zona cu jnepenis.  In continuare, se va urca in dreapta prin jnepenis,  avand inspre sud privelisti frumoase, cu partea superioara a Canionului Cioranga  si tinutul de calcar al Pietrei Craiului.  Ne tragem un pic sufletul la regruparea de la iesirea din traseu, apoi incepem sa urcam prin jnepenis. Intalnim Braul de Sus  care ne va conduce la Acul de la Amvon. Peisaje superbe cu Muchia dintre Timbale, spre Amvon, Creasta Principala a Pietrei Craiului. De altfel pe tot parcursul traseului alpin, peisajele sunt foarte frumoase si aeriene.
De la Acul de la Amvon  am coborat pe “clasicul” Valcelul cu Fereastra, la Cabana Ascunsa, revenind la Plaiul Foii.

Echipa MAC s-a descurcat cu bine!  Multumiri Divinitatii pt ca am reusit sa parcurgem acest frumos si aerian traseu !

Colectia foto a acestui articol

Mihail Cernat

Albumul foto cu imagini din aceasta tura il gasiti aici (click) .

Videomontajul cu sunet , in care este trasata si „linia” traseului, il gasiti la link-ul , precum si aici .

Un alt traseu de alpinism in Piatra Craiului –Creasta Coarnele Caprei– , parcurs de MAC -i , il gasiti aici .

Publicitate

Despre mihaicernat

pasionat de munte
Acest articol a fost publicat în Alpinism, alpinism_de_stanca, articol_montan și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s