Traversare

   Intalnim tot mai des oameni care parcurg trasee pe munte in stil “traversare”. De exemplu: Traversarea Pietrei Mari, Traversarea Leaotei, Traversarea Meridionalilor… Acest concept se refera la un traseu care se desfasoara pe creasta (in majoritatea situatiilor) sau un traseu care uneste mai multe varfuri de pe creste diferite, parcurgand o linie cvasi-continua (de ex. Traversarea Meridionalilor ). Am intalnit si traversari in munti din afara tarii noastre (de ex. Marea Traversare Mont Blanc).
Desigur este absolut echivalenta denumirea intrebuintata la gerunziu (“traversand”). Aceeasi Marie, cu aceeasi palarie !, doar ca i-a schimbat culoarea panglicii (si nici acolo in culori complementare!).
Personal, asa cum s-a vazut in materialele mele, am intrebuintat si intrebuintez fara echivoc sintagma “traversare” in combinatie cu masive, munti sau elemente geografice. Si nu sunt singurul ! Walter Kargel, autorul renumitelor ghiduri de alpinism (printre extreme de putinele aparute inainte de ‘89) intrebuinteaza sintagma in descrierea unui traseu de alpinism clasic din Bucegi: “Traversarea Acelor Morarului”. Clar. Citet. Negru pe alb! Traseul respectiv se refera evident la parcurgerea pe linia crestei a renumitelor elemente (Acele) atat de caracteristice Bucegilor, cu ascensiunea rand pe rand a acestora.
Cu toate acestea s-au gasit voci (unele cu ecouri veleitare, altele pur si simplu ignorante) care sa comenteze si sa conteste sintagma mentionata. Argumentele au fost cel putin puerile si total nefondate! Traversarea, in situatiile expuse, se refera strict la activitati tipice mersului pe munte. Numai o minte tendentioasa (fiindca nu as vrea sa ma gandesc la prostie) ar putea intelege altceva! Pai noi aici discutam de “traversari de strazi”, de “treceri de pietoni” ??
Si culmea, unii dintre adversarii conceptului de “traversare” intrebuinteaza chiar ei insisi in articolele lor sintagma respectiva. La ei, deh, nu se pune ! Numai la altii e gresit! …
Mentionez ca in sprijinul celor aratate pe parcursul articolului, dictionarul explicativ al limbii romane precizeaza ca traversare este sinonim cu strabatere. Q.E.D. (vezi sectiunea Cugetari de pe blog).
Stimati colegi intru-pasiune, haideti sa privim obiectiv si sa nu ne mai scarpinam dupa ureche. Noi, cu totii, nu suntem mai catolici decat Papa, nici nu putem fi si nici nu ar trebui sa credem ca am putea fi…

Mihail Cernat

Publicitate

Despre mihaicernat

pasionat de munte
Acest articol a fost publicat în concept și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Traversare

  1. Petre zice:

    De acord cu tine
    Lasa-i in pacea lor !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s