Creasta Fotoreporterului

Creasta Fotoreporterului se afla in Muntele Buila-Vanturarita, in zona Cantonului Cheia, traseul de alpinism ce se desfasoara de-a lungul crestei fiind cotat 2B, cu 10 lungimi de coarda (LC). Traseul nu este prea greu, noi l-am parcurs integal in bocanci, este totusi lung, iar ultima lungime, dar si alte cateva, prezinta pasaje delicate.

La data de 22 apr 2011, eu si Andreea pornim de la canton. Padurea este plina de Floarea-Pastelui   corespunzator chiar cu apropierea Sfintei Sarbatori. Ajungem la Santinela  si incepem sa urcam pe abruptul valcel de la baza sa.  In timp ce urcam admiram Claia Stramba  apropiindu-ne totodata de saua de la obarsia valcelului.    In preajma bazei traseului sunt arbori  si gasim vopsit numele acestuia.  Ne echipam cu toate cele, ne legam in coarda si pornim in sus.    Traseul urmeaza linia matematica a crestei, strecurandu-se pe alocuri printre tot felul de forme de vegetatie.     Claia Stramba se zareste impresionant.  Regrupam si urcam, urcam si regrupam, lungime dupa lungime, pasajele fiind catarate la liber, mai punand din loc in loc cate un anneau.    Santinela ramane undeva mai jos.  Creasta devine tot mai aeriana.      Mai privim la Claia Stramba  si Cheile Cheii,  constatand inceperea ploii… Mai avem de urcat, asa ca MAC-ul continua traseul sub picaturile de ploaie.       Claia si Cheile se etaleaza frumos.   Creasta are tot felul de formatiuni stancoase, dar si floricele!     Regrupam la un promontoriu, de unde se vede ultima lungime.  Insa pana acolo trebuie efectuat un rapel mai scurt si apoi catarate cateva pasaje stancoase.  Privim in urma la parcursul crestei, zarind Cantonul  si Santinela.  La regruparea dinaintea ultimei lungimi si la ultima lungime, Andreea mai face cateva fotografii.  Parcursul ultimei lungimi   Ultima LC are cateva pasaje expuse, slab asigurate, conducand la un bolovan surplombat, unde m-am incordat ceva.  Dupa depasirea surplombei (piton) se face un ramonaj intr-un horn ingust, apoi, trecand peste o fata de stanca si iarba, se iese in Livada cu Mesteceni.    In Livada se urca cu atentie, fiindca panta e inclinata si iarba alunecoasa (mai ales cand e uda).  Finalul traseului Crestei Fotoreporterului este pe o muchie strajuita de un frumos pin.  Aici Andreea strange coarda si facem fotografii.    Zarim Stogu,  Culmea Capatanii, pe care inca mai e zapada pe-alocuri,  Cheile Cheii,  Stogsoarele,  Claia Stramba,  Paraul Cheia si Cantonul, precum si desfasurarea Crestei Fotoreporterului.  Continuam sa mergem pe creasta stancoasa  privind la Culmea Vanturaritei-Buila  pana spre un perete cu un tanc cu fereastra.  De acolo se coboara abrupt un valcel, apoi mergand avand Creasta Fotoreporterului in dreapta,  ajungem la saua dintre Santinela si creasta respectiva.

Seara , la cabana, am rememorat cu placere traseul pe frumoasa si interesanta Creasta a Fotoreporterului din Buila – Vanturarita. Mac – Mac -ii

Colectia foto a acestui articol

Mihail Cernat

Recomandam si articolul: – 1 Mai_Mignon_Incepatorului

Exista o facilitate de a urmari toate activitatile de pe acest blog (postari de noi jurnale, stiri, etc) prin inscrierea Dvs in casuta din dreapta-jos a paginii blogului („Follow„).

Publicitate

Despre mihaicernat

pasionat de munte
Acest articol a fost publicat în Alpinism, alpinism_de_stanca, articol_montan și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Creasta Fotoreporterului

 1. Gabi Colea zice:

  De cate ori am fost in zona m-am uitat la creasta, dar am facut alte trasee. O sa-i vina si ei randul … frumoase poze

  zile senine

 2. Constantin Ceapchi zice:

  Felicitari, Mihai, pentru tura din Buila si cea din Fagaras din partea unui
  galatean care iti citeste toate jurnalele.
  Succes in tot ceace intreprinzi.

 3. Mihai Marangoci zice:

  Frumoasa zona! Nu stiam ca are trasee asa faine de catarat. Felicitari pentru jurnal si traseu.

 4. mihaicernat zice:

  Da, e frumoasa zona si sunt oportunitati pt fiecare in alpinism si drumetie!
  Multumesc !

 5. Iancu Daniel zice:

  Frumos traseul!
  Multumesc, pentru hartile trimise!!
  Sper sa facem si noi, curand traseul acesta. Ne-ai facut ,,pofta”!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s