Banesti – Monumentul lui Aurel Vlaicu

Banesti – 13 septembrie 1913 , atunci cand s-au frant aripile Icarului romanesc, Aurel Vlaicu Cand venim dinspre munte / Valea Prahovei, dupa ce trecem de Campina urmeaza localitatea Banesti, iar la iesire este Monumentul lui Aurel Vaicu.

Inginer, constructor de avioane, a absolvit Technische Hochschule din München; a lucrat o perioada in Germania, apoi a revenit in tara. A proiectat si construit, mai intai cateva planoare, dupa care a realizat 3 avioane, in cadrul Arsenalului Armatei din Bucuresti. Aurel Vlaicu si-a pilotat propriile avioane, castigand premii la concursuri internationale (Aspern in Austria), concurand cu nume celebre ale vremii, precum Roland Garros.
Avioanele proiectate si construite de Aurel Vlaicu aveau cateva particularitati: postul de comanda era amplasat intre cele 2 elice; profundorul si stabilizatorul de directie erau in partea frontala.

Cu avionul sau „Vlaicu II” a abordat trecerea peste Carpati, probabil dorind sa zboare in localitatea sa natala Bintinti, Hunedoara, insa a cazut in apropiere de Campina. De altfel, daca privim un model al avionului Vlaicu, ne dam seama cat curaj trebuia sa aiba pilotul pentru ca sa zboare cu un astfel de aparat de zbor.

A mai existat si un prototip in lucru, „Vlaicu III”, care a fost finalizat de cativa prieteni ai sai, insa in timpul Primului Razboi Mondial a fost confiscat de germani si dus la Berlin. Aurel Vlaicu este unul dintre pionierii aviatiei romane, inginer, constructor si pilot, de care noi trebuie sa ne amintim intotdeauna.

Onor si respect !

Mihail Cernat

ps. Album foto cu cateva imagini de la Monumentul in memoria lui Aurel Vlaicu de la Banesti

Publicitate

Despre mihaicernat

pasionat de munte
Acest articol a fost publicat în concept. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Banesti – Monumentul lui Aurel Vlaicu

  1. Cristina Lincaru zice:

    Felicitari pentru aceast memento valoros!

  2. Mihaela Anibah zice:

    Buna seara Mihai,
    Multumesc pentru articol!
    Din cand in cand ne reamintim de istoria noastra si de oameni si locuri deosebiti.
    Multumim!
    Toate cele bune atat tie, cat si familiei!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s