Sambata 5 octombrie 2013. Dupa data, am putea spune ca este toamna. Si totusi …
(Albumul foto cu imagini mai multe si mai mari il gasiti aici.)
Dupa un drum destul de decent din Bucuresti, ajungem in satul Bran – Poarta. De aici, pornim pe traseul spre Vf Omu prin culmea Clincea. Este destul de rece pentru aceasta data ! Si mai ales, e zapada multa! Incepem sa urcam acea panta care parca nu se mai termina… Brazii sunt incarcati de zapada;
privim spre Piatra Craiului. Satele branene sunt ninse. Si totusi e de-abia octombrie !
Mergem cam greoi in poteca din zapada.
Prin padurea de argint, razele Soarelui razbat intr-o lumina feerica ! Noi continuam sa urcam, discutand, dar si admirand peisajul hivernal.
Un copac isi etaleaza fructele rosii surprinse de zapada. Continuam sa urcam, asteptand cu nerabdare sa iesim din zona de padure. Dupa un urcus mai abrupt, trecem pe la baza unor stanci cu forme interesante. Una seamana cu un leu.
Putem spune doi lei!
Dupa cateva ore de urcat, peisajele incep sa se mai deschida.
Admiram zona inalta inspre Culmea Tiganesti – Scara.
Continuam sa urcam delectandu-ne cu peisajele frumoase.
Dupa un timp ajungem la Portita Clincei. Inceput de octombrie, cu zapada.
Altadata, in timpul Traversarii Meridionalilor. ( jurnalele sunt aici )
Am mai urcat o vreme, deja prin zona de gol alpin. In fata peisajele erau deosebite, frumoase! La ultimul urcus spre culmea somitala am decis sa ne oprim. Trecusera cateva ore bune de cand tot urcam, ne delectasem cu peisajele aparte, ne luasem o portie de zapada, destul de multa pentru un inceput de octombrie.
Se pare ca vom avea o iarna plina !
Colectia foto a acestui articol
Mihail Cernat
Foarte frumoase pozele , le-am urmarit cu placere si pe Picasa si aseara la Casa Schiller !
Toate cele bune ,
Multumesc, Domnule !
Eu am postat o selectie, aseara la Schiller aveam de gand sa le prezint pe toate, dar am preferat sa folosim timpul deruland interesantele proiectii din program.
Esti bine-venit oricand !
Tinem legatura ! Numai bine !
Faine poze! Faina tura.
Cam cat este gros stratul de zapada pe sus? Sunt sanse sa se topeasca intr-o saptamana doua, sau se va topi la primavara de fapt?
Intreb pentru ca as vrea sa dau o tura pana pe varful Omu pornind din Bran, insa cu echipament obisnuit de vara. Nu prea stiu cat de fezabil este planul meu in conditiile in care pozele ne arata zapada din belsug.
Multumesc.
Multumesc, Adrian !
Stratul de zapada avea marimea maxima in zona de altitudine medie si, evident, in locurile unde aveau loc acumulari. In zona somitala, zapada era oarecum mai spulberata, dar tot exista. Pe parcurs am mers in zapada si pana la genunchi. Oricum, pe tot parcursul a fost nevoie de parazapezi.
Dupa parerea mea o tura la Vf Omu pornind din Bran, actualmente ar trebui efectuata in bocanci gen 3 sezoane, dar nu de vara. La data cand noi am efectuat tura, zapada era multa. O exceptie clara pentru aceasta perioada.
Ture frumoase !
Uimitor. Am vazut poze de pe 1 oct cu zapada in BV si fusesem la Bilea pe vreo 20 sept unde iarna era in toi. M-am asteptat sa se topeasca. Afirmativ. Dar cite cicluri de zapada poate topi biata toamna? maxim 2-3 cred…Interesanta idee de facut un circuit Bran-Omu-Bran
Dan ,
Intr-adevar, nu se pot topi la nesfarsit zapezile cazute de la inceputul acestei toamne. Am mai prins ani cand a nins la munte la inceput de septembrie; dar dupa aceea a revenit vremea mai calda si s-a topit. Probabil ca anul acesta zapezile cazute vor persista pe alocuri. Cred ca trebuie sa ne pregatim de turele hivernale!
Circuitul Bran – Omu – Bran este o idee ! Putin derutanta in privinta echipamentului ce trebuie abordat in aceasta perioada.
Ture frumoase !