Creasta Coarnele Caprei

Creasta Coarnele Caprei se constituie intr-un traseu de alpinism clasic, grad 4A, fiind considerat printre cele mai frumoase trasee alpine din Piatra Craiului.  Duminica 10 iulie 2011. Eu si Andreea pornim spre Padina lui Calinet sa abordam traseul de alpinism Creasta Coarnele Caprei. Urcand pe la Malu Galben  trecand pe la Adapatoarea Caprelor si pana in zona Scarii de Fier  am mers impreuna cu sotii Andrei si Carmela, precum si un prieten de-al lor, Florin. Vremea se anunta foarte buna, Soare, cald, problematica fiind pt noi cantitatea de apa ce o puteam transporta in traseu. Asadar, urmarind cu privirea creasta ce ne interesa,  de la Scara de Fier  urcam putin pe Padina lui Calinet   dupa care ne inscriem pe Valcelul Secundar al Calinetului. De acolo, trecand peste o saritoare, urcam la dreapta spre baza crestei. In scurt timp ne echipam si abordam traseul de alpinism din Creasta Coarnele Caprei. Acesta este cotat cu gradul 4A, desfasurandu-se pe 8 LC. Se urmeaza, in general linia crestei, existand cateva zone in care trebuie o orientare mai atenta. Prima lungime consta intr-un fel de fata cazuta, dupa care se regrupeaza intr-o seuta.  Andrei ne-a fotografiat din Padina lui Calinet.  Pe parcursul traseului  lungimile se deruleaza in continuare astfel: LC 2(3) unde exista un pasaj surplombant ce contine si un diedru; LC 3 si 4 (4 si 5) de-a lungul crestei (fara probleme deosebite); LC 5(6) unde linia traseului este la stanga, depasind o lespede paralela cu un contrafort al crestei, urcandu-se apoi direct in sus pe creasta. Regruparea este pe o mica platforma la baza unui perete. Se coboara un pic in dreapta, urmand LC 6(7) in care urcam un horn inierbat pe alocuri (situat in dreapta fata de linia matematica a crestei), regrupand intr-o zona cu vegetatie. Ultima LC 7(8) se deruleaza tot in dreapta crestei, catarandu-se o fisura inierbata ce contine doua pasaje mai surplombante. Finalul traseului este pe un “corn” ingust si aerian  de unde se desfasoara peisaje superbe cu Varful si Muchia dintre Timbale  Timbalul Mare  Calinetul Mic  spre Amvon  zarind si o portiune din Creasta Principala a Pietrei Craiului. De altfel pe tot parcursul traseului alpin din Creasta Coarnele Caprei, peisajele sunt foarte frumoase si aeriene.

De la pitonul de pe „cornul” stancos  am rapelat in vecinatatea celuilalt “corn” (tot stancos).  Orientandu-ne spre stanga, urcand un mic valcel cu grohotis, in cca 15 minute eram la Acul de la Amvon.  De acolo am coborat pe “clasicul” Valcelul cu Fereastra,  trecand pe la Cabana Ascunsa, revenind la Plaiul Foii.

Andreea a fost inca o data un partener de nadejde caruia ii multumesc !

Multumiri Divinitatii pt ca am reusit sa parcurgem acest frumos traseu !

Colectia foto aferenta acestui articol

Mihail Cernat

Albumul foto il gasiti la link-ul (click) .

Videomontajul cu sunet .

Un alt traseu de alpinism din Piatra Craiului –Muchia Bondarului– , parcurs de MAC -i, il gasiti aici .

Publicitate

Despre mihaicernat

pasionat de munte
Acest articol a fost publicat în Alpinism, alpinism_de_stanca, articol_montan și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Creasta Coarnele Caprei

  1. mihaicernat zice:

    Fotografiile din prima parte a jurnalului au fost facute de prietenul Andrei Musu.
    Multumiri pentru amabilitate !

  2. Luka Lu zice:

    Frumos traseu si superbe peisaje. Multumesc de plimbare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s